O NAMA AKTIVNOSTI GOSTI N0V0STI GALERIJA KONTAKT English
 
Novosti

 

O B A V E Š T E NJE


10.2.2024. grupa edukantkinja je uspešno položila završni ispit

.

 


 

W E B I N A R

AST Centar za edukaciju će organizovati webinar 22.06.2023 koji će držati Prof Mila Goldner Vukov sa naslovom "Koreni agresije-erozija empatije" sa početkom u 18.00h. Pristup je besplatan.

Link za registraciju : https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZYpfuCrqzkqH9QGSECXKOlmqWzqAQ3a2wIb

 


 

Snimak zoom sastanka sa Prof. Renosom Papadopulosom na temu traume a

povodom tragičnih događaja u Srbiji

 

 

 


 

O B A V E Š T E NJ E

Žao nam je što moramo da Vas obavestimo da se radionica "Emocionalna mapa doma" zakazana za 27. maj usled najavljenih masovnih skupova u Beogradu 26. i 27. maja otkazuje. Prijavljenima koji su kotizaciju uplatili preko računa novac će biti vraćen uplatom na tekući račun. AST se nada da će radionicu moći da organizuje na jesen. Izvinjavamo se na neprijatnosti.

Srdačno, AST

 

ASOCIJACIJA SISTEMSKIH TERAPEUTA, AST, CENTAR ZA EDUKACIJU ORGNIZUJE RADIONICU

EMOCIONALNA MAPA , INTERVJU O DOMU

koju će održati Viola Sallay i Tamas Martos, porodični psihoterapeuti iz Segedina, u subotu 27.maja 2023. od 10.00h do 16.30h u prostorijama FMK, Departmana za psihologiju, Karadjordjeva 65-IV sprat, Beograd.

 

Emocionalna mapa Intervju o domu
teorija, istraživanje i primena u sistemskoj praksi

„U radionici, prikazaćemo Emocionalnu mapu intervjua o domu ( EMID ) koja ima za cilj da poveže procese  samoregulacije emocija ,  u kućnom okruženju i porodičnu dinamiku. EMID je poluprojektivna istraživačka metoda u kojoj se od učesnika traži da nacrtaju tlocrt svog doma, uz ucrtavanje   pozitivnih i negativnih osećanja,  u skladu sa svojim  svojim iskustvima. Prateći intervju se fokusira na ove emocije, povezujući ih sa delovima doma i porodičnom dinamikom.

Prezentacija će se osloniti na  teorijske postavke  (psihologije okruženja, socijalne ekologije, i sistemske teorije o porodičnim odnosima ) i  primene u istraživanjima (samoregulacija  osećanja u domu porodica koje žive sa hronično obolelim  članom ili sa detetom koje se netipično razvija).

Prikazaćemo i kliničke slučajeve porodične terapije u kojima smo koristili intervenciju zasnovanu na EMID protokolu i mogućnosti proširenja metode.“

 

 

Dr. Viola Sallay, Dr Sci

Dr. Viola Sallay je psiholog i docent na Institutu za psihologiju Univeriteta u Segedinu, Mađarska. Stekla je zvanje doktora nauka 2014. godine. Njena doktorska teza bavila se teorijskim kvalitativnim istraživanjem procesa emotivne samoregulacije u porodičnom domu. Njena istraživačka interesovanja uključuju ekološke i sistemske aspekte dobrobiti, ulogu ekološke samoregulacije u ličnom rastu i upotrebu kvalitativnih metoda u istraživanju dobrobiti.Takođe je klinički psiholog i porodični psihoterapeut. Član je Predsedništva  Evropskog asocijacije za porodičnu terapiju.

Publikacije: https://www.researchgate.net/profile/Viola_Sallay

 


 

Dr. Tamas Martos, Dr Sci

Dr. Tamas Martos je psiholog i Profesor na Institutu za psihologiju, Univerziteta u Segedinu, Mađarska. Stekao je zvanje doktora nauka 2010. godine. Pored predavanja psihologije, vođa je psihodramske grupe i porodični psihoterapeut. Njegova istraživačka interesovanja uključuju ulogu motivacionih procesa i konstrukciju ciljeva u zdravom ljudskom funkcionisanju, merenje pozitivnih psiholoških konstrukata, i sistemske aspekte funkcionisanja parova.

Publikacije: https://www.researchgate.net/profile/Tamas_Martos 

 

 

Prijave za učešće slati na radionici na adresu: astcentar@gmail.com

Cena radionice: 60,00 eura / 7.000,00 RSD 

 


 

Partnerstvo u projektu HORIZON

Sa velikim zadovoljstvom izveštavamo da Asocijacija sistemskih terapeuta, Centar za edukaciju učestvuje partnerski u medjunarodom četvorogodišnjem EU projektu HORIZON u konzorcijumu sa Univerzitetom iz Klagenfurta, Beča, kolegama iz Moldavije, Severne Makedonije, Kardifa, i Berilna.

Akronim projekta je FLOURISH, za FAMILY FOCUSED ADOLESCENT@LIFELONG HEALTH PROMOTION.

AST će imati zadatak da prezentuje i diseminuje rezultate istraživanja javnosti, stručnjacima iz oblasti porodičnog zdravlja, predstavnicima zdravstvenih, obrazovnih i socijalnih institucija u regionu. Kick off sastanak je održan 2022, u Beču.

 

 


U Podgorici 22. i 23. oktobra 2022. grupa polaznika edukacije iz sistemske porodične terapije izlagala je završne esejske radove

 

 

U Bijeljini 21.20.2022. okupila se grupa zainteresovanih kolega za edukaciju iz sistemske porodične terapije

 

 


Upis u prvu godinu edukacije u Beogradu

Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da AST poziva zainteresovane kanditate za upis u prvu godinu edukacije iz Sistemske porodične terapije

30. septembar 2022, u 17h

Fakultet za medije i komunikacije, Odeljenje za psihologiju i psihoterapiju Univerziteta SINGIDUNUM,
Beograd, ul. Karadjordjeva 65 , desni lift - IV sprat, sala broj 8.

Edukacija se odvija po programu koji je usaglašen sa standardima Saveza društava psihoterapeuta Srbije (SDPS), Evropske asocijacije za psihoterapiju (EAP) i Evropske asocijacije za porodičnu terapiju (EFTA).

Osnovni cilj edukacije jeste sticanje znanja i veština iz oblasti Sistemske porodične terapije neophodnih za sistemsko razumevanje porodice i kompetentan sistemski pristup u radu sa porodicama, ali i pojedicima, parovima i organizacijama. Očekuje se da edukanti usvoje znanja iz sistemske teorije, da razvijaju sposobnost da u radu sa porodicama intervenišu na sistemski koherentan način i da razumeju značenje šireg konteksta. Od budućih terapeuta sistemske porodične terapije očekuje se i razvijanje sposobnosti za samorefleksivnost i pripremljenost za istraživački rad u ovoj oblasti.

Završavanje četvorogodišnjeg edukativnog programa pruža prohodnost ka sticanju nacionalnog i evropskog sertifikata za psihoterapiju. Završavanje dvogodišeg programa obezbeđuje znanja i veštine za savetodavni rad.

Voditelj edukativnog programa je Prof dr sci. med. Nevena Čalovska Hercog, neuropsihijatar, porodični terapeut, generalni sekretar EFTA-e, ekspert za akreditaciju trening škola pri Evropskoj asocijaciji za psihoterapiju, generalni sekretar Saveza društava psihoterapeuta Srbije. Saradnici u edukaciji su terapeuti i edukatori sa nacionalnim i evropskim sertifikatom u oblasti Sistemske porodične psihoterapije.

Program edukacije se izvodi kroz 10 radionica tokom dva semestra nastave i završnim ispitnim radionicama, na kraju svake završene godine edukacije.

Molimo zainteresovane da popune formular i pošalju do 23.09.2022. na sledeću mail adresu: astcentar@gmail.com


 

Poziv na seminar

ECPD poziva zainteresovane na međunarodni specijalistički seminar

"Porodične intervencije u različitim aspektima života porodice"

ECPD 

21. novembar 2020.

Drage kolege, Moni Elkaim

Sa velikom tugom objavljujemo da je naš učitelj i kolega, osnivač EFTAe i EAPa i predsednik EFTA-TIC-a, Moni Elkaim preminuo.

Moni je bio osnivač i prvi predsednik EFTA-e, njen mentor i vizionar, i prvi uporni pobornik projekta ujedinjenja i stvaranja mreže sistema profesionalaca, širom Evrope. Tokom godina, strastveno se borio da EFTA ostane razvijajuća sila. Takođe je bio jedan od stvaralaca EFTA-TIC Komore i jedinstvenog godišnjeg okupljanja evropskih trenera, svaki put u drugom gradu i državi čiji su domaćini Instituti, članovi TIC-a. U Beogradu 2015. godine govorio je novinama u treningu, terapiji podvlačeći moć sagledavanja jedinstvenog i dobrog u ljudima, ujedinjavanja suprotnosti koje čine srž psihoterapijske misli i prakse.

Za nas je Moni je briljantan um, čovek velike humanosti i mudrosti : njegove svetleće oči, njegova sposobnost da usmerava, otvorenost uma bile su jedinstvene. Svi ga se sećamo kao učtivog, pažljivog, ali čvrstog u stavovima, direktnog i uglađenog, punog humora, neverovatnog učitelja, toplog i neposrednog, kreativnog psihoterapeuta - velikog čoveka i sjajnog prijatelja.

Tim ASTa je zahvalan Moniju za kontinuiranu inspiraciju i podršku koju nam je nesebično pružao.

 


 

AST u vreme Korona virusa

Drage naše kolege, dragi naši edukanti, Naša saradnja koja se ostvarivala kroz redovno okupljanja edukativnih grupa i supervizijske susrete je naglo prekinuta. Poslednjih dana živimo u okolnostima u kojima je puno straha, neizvesnosti i izolacije.

Sada su fleksibilnost, prilagodjavanje promenama, multiperspektivnost i stalno učenje o kontekstu i njegovom uticaju na naše živote izazvani u pravom smislu te reči. Svi zajedno se suočavamo sa posebnim tipom traume o kojoj još uvek ne znamo mnogo. Uplašeni smo ali i istovremeno učimo o sebi, našim porodicama, našim klijentima, našoj praksi i našim teorijama. Zajedno proživljavamo jedno teško i posebno iskustvo koje unosimo u našu edukaciju, porodičnu terapiju, terapijsku sobu! Kada se ponovo okupimo i nastavimo sa radom (nadamo se da pauza neće predugo trajati) verujemo da ćemo imati puno toga da razmenimo kako lično tako i profesionalno.

Važno je da ostanemo otvoreni jedni za druge i da onda kada postoji fizička distanca možemo da je ispunimo povezanošću. Želimo da vreme koje nam je uvek nedostajalo pokušamo da skoristimo na dobar način. To naravno nije uvek moguće. Ipak je ovo "prinudni odmor"!

Nove tehnologije nam omogucavaju da ostanemo dostupni za klijente kada je to njima potrebno i da smo tu za razmenu sa kolegama i prijateljima. Kao edukatori i supervizori tu smo za vas, vaše dileme, vaša promišljanja, zapažanja i predloge i ne ustručavajte se ako je potrebno da nas kontaktirate!

Želimo Vam sve najbolje,

Vaši edukatori Asocijacije sistemskih terapeuta Beograd

  

Obaveštenje

Suočeni sa vanrednim stanjem koje se iz sata u sat menja donošenjem novih mera/pravila važno je da i dalje ostanemo u vezi, medjusobno i sa našim edukantima, klijentima, promovišući rezilijentnost i povezivanje.
U očekivanju vakcine, poštujući preporuke SZO, štiteći sami sebe i druge održavajući distancu, važno je da medjuprostor ispunimo povezanošću.

Monice Whyte, predsednica EFTAe napisala je poruku i upustva EAP za rad sa klijentima online, koju možete pročitati klikom ovde. 

Radionica “Korišćenje posude za pesak u radu sa desom iz visoko rizičnih porodica”

 

AST sa zadovoljstvom poziva na radionicu posvećenu terapijskoj upotrebi basena za pesak  tokom prve sesije porodične terapije, koju će voditi Lucie Hornova. Njen pristup se zasniva na dijaloškoj ko-konstrukcionističkoj perspektivi. Svoj pristup smatra posebno korisnim u radu sa psihosomatskim teškoćama, porodicama u kojima je konstatovan  visok nivo nasilja ili sa decom čiji je glas iz nekog razloga teško čuti.

Kada koristi posudu za pesak, Lucie ističe četiri aspekta koja smatra ključnim:

  • Usporavanje procesa
  • Stvaranje terapijskog saveza
  • Proširenje konteksta moguc´ih perspektiva
  • Procesno orijentisan pristup usmeren na zajedničko kreiranje preferiranih alternativa

U drugoj polovini radionice Lucie će se usredsrediti na korišćenje peska, figura i drugih tehnika art-terapije u radu sa porodicama sa visokim nivoom nasilja, sa posebnim osvrtom na porodice nakon razvoda koje se bore za starateljstvo nad decom.
Lucie će predstaviti složen jednogodišnji program razvijen u njenoj službi koji ima terapijski i dijagnostički efekat u radu sa klijentima koji su poslati po nalogu suda ili su upućeni od strane Centra za socijalni rad.
Isti program se uspešno koristi u radu sa porodicama gde postoji sumnja na seksualno zlostavljanje, vrlo mlade ili mentalno hendikepirane dece ili u tretmanu porodica u kojima je opažen sindrom roditeljskog otuđenja (ako tako nešto postoji).

Radionica je namenjena terapeutima različitih psihoterapijskih orijentacija, kao i edukantima završnih godina treninga. Lucie će govoriti na engleskom jeziku, uz obezbeđen prevod (ukoliko se ukaže potreba).
Učesnici će dobiti sertifikat o odslušanih 8 sati treninga.

Vreme radionice:      subota, 02. 11. 2019. od 10:00 do 16:00h                                                                                          
Mesto održavanja:    Singidunum, Fakultet za medije i komunikacije, (velika sala na 4.spratu), Karadjordjeva, br. 65, Beograd
Cena:                          70,00 evra/8500 dinara
Prijavljivanje:              Jeleni Milićević na e-mail adresu: jels.milicevic@hotmail.com,

Broj mesta je ograničen.

 


 

Radionica: “Refleksije o refleksijama-inspiracije za terapiju i superviziju u prostorima promene za klijente, terapeute i supervizore”

 

AST sa zadovoljstvom poziva na radionicu, posvećenu kreativnom pristupu psihoterapiji i superviziji, koju će voditi Hans Christian Michaelsen.

Hans Christian Michaelsen je norveški psihoterapeut i supervizor, profesor na specijalizovanom Univerzitetu Vid u Oslu; pisac i istraživač; bio je saradnik Tom Andersen-a; predsednik Norveške asocijacije za porodičnu terapiju i urednik časopisa «Fokus på familien».

U svom terapijskom i supervizijskom radu voli da koristi multikulturalne inspiracije, umetnost, muziku i odigravanja. U slobodno vreme, inspirišu ga ples i priroda, kao i boravak u kolibi pored mora.


Radionica je namenjena terapeutima različitih psihoterapijskih orijentacija, kao i edukantima završnih godina treninga. Hans Christian će govoriti na engleskom jeziku, uz obezbeđen prevod.Učesnici će dobiti sertifikat o odslušanih 8 sati treninga.

 

Vreme radionice:      subota, 01. 06. 2019. od 10:00 do 16:00h   
Mesto održavanja:   Singidunum, Fakultet za medije i komunikacije, (velika sala na 4.spratu), Karadjordjeva, br. 65, Beograd
Cena:                       70,00 evra/8500 dinara
Prijavljivanje:            Jeleni Milićević na e-mail adresu: astcentar@gmail.com, broj mesta je ograničen

 


 

Radionica: “Da li ste za ples”

AST sa zadovoljstvom poziva na radionicu „Da li ste za ples?“, posvećenu kreativnom pristupu terapiji parova, koju će voditi Michel Maestre.

Michel Maestre je francuski psiholog i psihoterapeut, osnivač i direktor instituta Psycom. Član je glavnog odbora Evropske asocijacije za porodičnu terapiju (EFTA). Michel Maestre ima 30-godišnje iskustvo u radu sa parovima na raznim meridijanima, koristi kreativne i originalne tehnike, kao pasionirani igrač tanga u svoj terapijski rad unosi i elemente plesa. Osim predstavljanja svog modela, Michel će na radionici uraditi i simulaciju rada sa parom. Radinica je namenjena terapeutima različitih psihoterapijskih orijentacija, kao i edukantima završnih godina treninga. Michel će govoriti na francuskom i engleskom jeziku, uz obezbeđen prevod.

MESTO ODRŽAVANJA: BEOGRAD, BULEVAR DESPOTA STEFANA 68, 6.SPRAT, STAN 10 (interfon POTKONJAK)

VREME ODRŽAVANJA: SUBOTA, 30.03.2019.godine, od 10 do 16 sati

CENA: 35 evra / 4000 dinara

Prijave na mail :astcentar@gmail.com, broj mesta ograničen.

 


 

ifta kongres bankok 2018IFTA Kongres u Bangkoku

Prof Umberta Telfener iz Milanskog Instituta i Prof dr Nevena Čalovska Hercog (Asocijacija sistemskih terapeuta) učestvovale su na IFTA (International Family Therapy Association) Kongresu u Bangkoku marta 2018. radionicom “Kako koristiti profesionalni genogram u terapiji i treningu”.

 


 

Lični rast i razvoj

Asocijacija sistemskih terapeuta organizuje grupu za rad na ličnom rastu i razvoju koju će voditi  prof dr Mirjana Divac Jovanović. Grupa je namenjena edukantima III i IV godine edukacije, u skladu sa nacionalnim i evropskim standardima trening programa za psihoterapeute i supervizijske sastanke, čiji je cilj podrška razvoju kompetencija. 

Grupni sastanci se organizuju dva puta mesečno (sredom) u trajanju od dva sata (18h-20h) u prostorijama Asocijacije sistemskih terapeuta. Grupaće početi sa radom u februaru 2018, planirano je deset grupnih sastanaka.

Cena za jedan sastanak je 2500,00 din po sastanku/učesniku. Predvidjeni broj članova grupe je 7 članova.   

Svi zainteresovani su obavezni da dostave kratak CV i motivaciono pismo  jels.milicevic@hotmail.com

U  slučaju potrebe za dodatnim informacijama, pitanja možete postaviti putem maila,  jels.milicevic@hotmail.com

 Supervizijski sastanci

Asocijacija sistemskih terapeuta organizuje supervizijske sastanke čiji je cilj pružanje podrške u razvoju kompetencija terapeuta u skladu sa savremenim modelima sistemske prakse i supervizije. Supervizija je namenjena psihoterapeutima koji su završili edukaciju iz porodične psihoterapije uključujući i edukante treće i četvrte godine edukacije iz porodične terapije koji neposredno rade sa porodicama i pojedincima u praksi.

Supervizijski sastanci se organizuju dva puta mesečno (utorkom) u trajanju od dva sata  (17h-19h) u prostorijama Asocijacije sistemskih terapeuta. Superviziju će voditi edukatori i supervizori Asocijacije sistemskih terapeuta.
Cena za jedan sastanakje 2500,00 dinara po učesniku. Predvidjeni broj članova grupe je 7 članova.  Prvi supervizijski sastanak će se održati 20.02.2018 godine u 17h.

Organizator supervizijskog programa je Desanka Nagulić, klin.psiholog.spec, porodični psihoterapeut.
Očekujemo da svi zainteresovani dostave kratak CV i motivaciono pismo na mail adresu desanka.nagulic@gmail.com
Dodatne informacije možete dobiti putem maila.


Obaveštenje

Za informacije o dobijanju Nacionalnog sertifikata za psihoterapiju kliknite ovde.


Trening iz Partnerske terapije fokusirane na emocije

U decembru 2017. godine u Beogradu je uspešno održan deo treninga "Partnerske terapije fokusirane na emocije" koji je vodila  Kyriaki Polychroni, M.A., C.G.P. pod pokroviteljstvom AST-a, na Fakultetu za medije i komunikacije, Odeljenja za psihologiju i psihoterapiju Univerziteta SINGIDUNUM.

Učesnici ovog treninga, koji je vodila KyriakiPolychroni, klinički psiholog, edukator i supervizor sistemske porodične terapije na Institutu Anthropos u Atini, u procesu su kontinuirane edukacije koja vodi ka sticanju znanja i veština sertifikovanog terapeuta Partnerske terapije fokusirane na emocije.

Cilj treninga je upoznavanje sa teorijom i praksom Partnerske terapije fokusirane na emocije (PTFE), razvijanje veština terapeuta u primeni teorije attachmenta i emocija u radu sa parovima i razvijanje veština značajnih za prevazilaženje terapijskih zastoja u radu sa parovima.
Za dodatne informacije možete posetiti sajt:
http://eft.net.gr/en/information-for-therapists/externship-september/

 U najavi

Realizacija tematskih kurseva iz oblasti:

  • Terapija parova
  • Terapija porodica sa adolescentom
  • Sistemski rad sa porodicom i mentalni poremećaj
  • Hronična bolest, žalovanje i porodica
  • Pozitivna psihologija
 
  eap

efta

AST


ASOCIJACIJA SISTEMSKIH TERAPEUTA

Kralja Milana 4,
11 000 Beograd, Srbija

e-mail: astcentar@gmail.com

 
European Association
for Psychotherapy
European Family Therapy Association
Training Institutes Chamber
Asocijacija Sistemskih
Terapeuta